Isabella Verbruggen

Op het moment dat ik het boek When the Drummers Were Women van Layne Redmond in handen kreeg in 1998 veranderde mijn leven.

De geschiedenis van vrouwen in hun relatie tot framedrums, boeide mij zeer en meteen ging ik op zoek naar een drum en begon veelvuldig te oefenen. Ik ontmoette Layne voor het eerst in Wenen in 2003. In 2004 werd ik gelokt door Rhythm is the Cure met de prachtige muziek van de tarantella. In deze workshops van Alessandra Belloni, in Schotland en in Florence (2012), werd ik geraakt door de helende werking van het snelle ritme op de tamburello.

Het toeval wil dat in die tijd de 2- jarige Priesteressenopleiding van Suthisa Torenbeek op mijn pad kwam. Een traject waaraan ik met plezier terugdenk. In verbinding met de jaarcyclus, het ritme van de seizoenen en het beleven van de godin in al haar verschijningsvormen, transformeerde mijn kennis in ervaring. Later zelf als co-teacher werkzaam samen met Loes Moezelaar in de Opleiding tot Priesteres, 2009 en 2013, heb ik de framedrum als ritueel muziekinstrument geïntegreerd.

In bevlogenheid heb ik de laatste negentien jaar lesgegeven in framedrumming, workshops, retreats en rituelen en ceremoniën begeleid en deelgenomen aan Goddess Conferences in Glastonbury. Enkele jaren was er de framedrumgroep Tympanistriae en hebben we performances uitgevoerd. In prettige samenwerking met Rita van der Heijden zijn er Woestijn- en Tempelreizen met Muziek naar Egypte georganiseerd. Verspreid over jaren is het boek van Layne vertaald. En de Drummers Waren Vrouwen is uitgegeven in 2012.In de loop van de tijd heeft het framedrummen zich verdiept en heb ik veel vrouwen geïnspireerd zien raken door dit rijke erfgoed. In de lessen zijn dan ook de vele aspecten van het framedrummen opgenomen. Framedrumming biedt je een weg om dichter bij jezelf te komen en je essentie te ervaren.

Ik ben moeder van twee dochters en twee zonen en inmiddels grootmoeder van liefst negen kleinkinderen.

 

Een verslag van het tv-programma Walhalla van Omroep Gelderland over Isabella Verbruggen en Rhythm and Rituals.