Isabella Verbruggen

Op het moment dat ik het boek When the Drummers Were Women van Layne Redmond in handen kreeg in 1998 veranderde mijn leven.

De geschiedenis van vrouwen in hun relatie tot framedrums, boeide mij zeer en meteen ging ik op zoek naar een Riq. Ik ontmoette Layne voor het eerst in Wenen in 2003. In 2004 werd ik gelokt door Rhythm is the Cure en de muziek van de Tarantella en nam deel aan workshops van Alessandra Belloni in Schotland en later in Florence. In die tijd startte de eerste Priesteressenopleiding van Nederland o.l.v. Suthisa Torenbeek. Het sprak mij aan. Het werd een traject waaraan ik met veel plezier terugdenk. Later zelf als co-teacher werkzaam samen met Loes Moezelaar in de Opleiding tot Priesteres, 2009 en 2013, heb ik de framedrum als ritueel muziekinstrument kunnen integreren.

In bevlogenheid heb ik sinds 1999 lesgegeven in framedrumming, workshops, retreats en ceremoniën begeleid en deelgenomen aan Goddess Conferences in Glastonbury. Enkele jaren was er de framedrumgroep Tympanistriae en hebben we performances uitgevoerd. In een prettige samenwerking met Rita van der Heijden zijn er Woestijn- en Tempelreizen met Muziek naar Egypte georganiseerd. Verspreid over jaren is het boek van Layne vertaald en is En de Drummers Waren Vrouwen uitgegeven in 2012.

In de loop van de tijd heeft het framedrummen zich verdiept en heb ik veel vrouwen geïnspireerd zien raken door dit rijke erfgoed. In de lessen zijn dan ook de verschillende aspecten van het framedrummen opgenomen. Of je nu wel of geen muzikale ervaring hebt is niet doorslaggevend. Passie en motivatie vind ik veel belangrijker.

Ik ben moeder van twee dochters en twee zonen en heb inmiddels liefst negen kleinkinderen.

 

Een verslag van het tv-programma Walhalla van Omroep Gelderland over Isabella Verbruggen en Rhythm and Rituals.