Isabella Verbruggen

Boeken zijn magisch, ze hebben het vermogen je leven te veranderen. Dat gebeurde met mij toen ik het boek When the Drummers Were Women van Layne Redmond in handen kreeg in 1998. De geschiedenis van vrouwen in hun relatie tot framedrums boeide mij zeer en meteen ging ik op zoek naar een Riq. Veelvuldig begon ik te oefenen. In 2002, tijdens een Internationaal Percussiefestival in Wenen, was ik in de gelegenheid Layne te ontmoeten en nam ik deel aan de workshops waarin op Tars werd gespeeld. De Tardrum met een echt vel is mijn lievelingsdrum geworden vanwege haar resonanties en diepe klanken. Enkele jaren later werd ik gelokt door Rhythm is the Cure van Alessandra Belloni. In haar workshops heb ik een heel ander aspect van framedrumming kunnen ervaren, namelijk de helende kracht van het snelle ritme op de tamburello in de muziek van de tarantella.

Mijn nieuwsgierigheid naar de oude spiritualiteit waarin de framedrum, de godin en de priesteres een plaats hadden leidde me naar een 2 jarige Priesteressentraining die ik met plezier heb gevolgd van 2003-2005. Wel of niet historisch, godinnen hebben mij ook als archetypen een levendige en beeldrijke taal geboden voor het landschap van de innerlijke wereld. In het traject heb ik mij de vaardigheid van het begeleiden van Rituelen en Ceremoniën eigen gemaakt. Sindsdien framedrum ik graag bij bijzondere gebeurtenissen. Immers door ritme en klank ontstaat er een harmonische atmosfeer en bereiken de aanwezigen al na enkele minuten een gezamenlijke afstemming. Toen ik later in samenwerking priesterestrainingen gaf, werd het leren bespelen van de framedrum daar in opgenomen.

Vanaf 2000 geef ik cursussen, workshops en retreats, heb ik in samenwerking muziekreizen naar Egypte georganiseerd en met de muziekgroep Tympanistriae performances uitgevoerd. Verspreid over jaren is Layne's boek vertaald en is 'En de Drummers Waren Vrouwen' uitgegeven in 2012. In de loop van de tijd heeft het framedrummen zich verdiept en mij zeer verreikt. Graag inspireer ik vrouwen, nodig ik ze uit om zelf de schoonheid van de wereld van de framedrum en haar vele mogelijkheden te gaan exploreren.

Ik ben moeder van twee dochters en twee zonen en heb inmiddels negen kleinkinderen.