In ritme met het jaarwiel

Yule ~ Winter Solstice

Langzaam begeven we ons naar Midwinter, 20-21 december. Het is het Jaarfeest Yule waarop we de geboorte van het licht vieren. In deze tijd is het vaak somber, dag na dag gaat de zon haar diepste punt aan de hemelboog bereiken. Ook wij keren naar het diepste in onszelf.  Midwinter nodigt uit om te onderzoeken wat zich in ons verborgen houdt. Wat wil er geboren worden in jou? Zijn er nog dromen die je wenst te realiseren?

Yule kan ook de dag zijn waarop je start met het vieren van de 12 Heilige Nachten. Het begin kan ook op Kerstavond vallen. Dat is een persoonlijke keuze. Volgens oude natuurvolkeren is de sluier tussen hemel en aarde flinterdun. Hét moment dus om je te verbinden met de onzichtbare wereld en je spirituele oorsprong en te reflecteren over je bestemming voor het komende jaar.

Ritueel met Framedrum

Maak een altaar met lichtjes en een afbeelding naar je wens. In het jaarwiel zijn we in het hoge noorden dat verbonden is met het element lucht. In deze tijd speel je een ritme en kun je naar binnen keren op twee verschillende wijzen.

1* Een ritme zoals Bhramari Devi is zacht en rond. Dit ritme kun je vergezeld laten gaan van de Ohm klank. Je haalt diep adem in en adem uit met de Ohm klank gedurende het 6 keer spelen van het ritmepatroon. In het begin ben je meestal uitgeademd na de 4e keer spelen. Je haalt weer adem in gedurende het 6e ritmepatroon. Je kunt ook tussendoor gedurende een blok van 6 keer het ritmepatroon spelen, stil zijn. Ik raad je aan minstens 20-30 minuten te drummen.

Bhramari Devi 8 beats notatie 1: D – t K – t K t, notatie 2: D – K P – K P K

2* Je speelt hetzelfde ritme als basis om een visualisatie in jezelf te verklanken. Zie bijvoorbeeld een wijds landschap uit het hoge noorden voor je of de uitgestrekte bevroren meren en maak klank. Als je dat niet gewend ben kun je ook met hummen beginnen. Schilder als het ware met je stem wat je voor je ziet en speel gewoon door. Het landschap openbaart zich verder in je en je stopt wanneer je wilt.

Ik wens je een ingetogen Yule-tijd.

In ritme met het jaarwiel

Samhain

Het donker worden ~ voorouders ~ de Crone ~ de ketel van transformatie en wedergeboorte. Samhain is het begin van het Keltisch Nieuwjaar. Dit jaarfeest wordt rond 1-2 november gevierd. Tijdens deze dagen zijn de sluiers tussen de werelden dun. Ze nodigen je uit contact te maken met je voorouders en overleden dierbaren, hen te gedenken en te eren. We onderzoeken het archetype van de Crone, dat zo verbonden is met Samhain. De Crone laat je door het leven in haar ketel, voortdurend nieuwe dingen ervaren en transformeren. Ze vraagt je je schaduwzijde en eigen sterfelijkheid onder ogen te zien.

Ritueel met Framedrum

Maak een altaar met foto’s van je dierbaren, een godin of een crone-afbeelding en ontsteek lichtjes. Neem een moment om je af te stemmen op je intentie en drum een rustig ritme met donkere klanken, een eenvoudige Walkbeat, Bhramari Devi of een Hartbeat. Maak klank en zing een lied over Samhain of de Crone. Je zou ook even stil kunnen staan bij de lange lijn van de vrouwelijke drummusici. Drum eenzelfde ritme gedurende dertig minuten. Begin en sluit het ritueel altijd af met een belletje.