Soul Drumming

Bron van inspiratie en intuïtie

De framedrum was het bekendste ritueel muziekinstrument uit de godinnenculturen van de Mediterrane Wereld. Na eeuwen van afwezigheid is de drum vijfentwintig jaar geleden teruggekeerd in ons bewustzijn. En terwijl de geschiedenis van de framedrum lineair is, symboliseert de drum zelf het cyclische leven en is musiceren tijdloos. Muziek wordt voortdurend gecreëerd.

De drum belichaamt de pulse van het leven en de diepste stem in je

Wanneer je de drum bespeelt, stromen de klanken je hart en je lichaam binnen en de omliggende ruimte. De achterkant van de drum is jouw domein als drumster. Hier klinkt de drum het mooiste. Je drumspel komt tot leven als je met je handen de drum bespeelt en je innerlijke gevoelens deelt met de buitenwereld.

Alles wat er in je is, straalt door in je handen. Als je luistert zul je langzaam nog beter gaan spelen. Dan wordt geven en ontvangen van geluid een dansende beweging en word je één met je drum. De drum wordt als een schaal waarin je drumervaringen zich verzamelen en bezield raakt.

Crete 3 (1)

Het eeuwige vrouwelijke

The Feminine Path of the Framedrum gaat over de framedrum en haar oorsprong, haar verbinding met de godin-het vrouwelijke principe van de schepping, de aarde en de natuur en de cyclische processen van het leven. Ritme is de gestructureerde kracht van het leven. We zijn ritme en we zijn onderhevig aan ritme. Denk aan de seizoenen, de maan, het ritme van dag en nacht, werken en rust, het ritme van onze ademhaling en hartslag en de cycli in ons lichaam en onze stemmingen.

Op dit pad verdiepen we ons in de krachten die werkzaam zijn in de natuur en die weerspiegeld worden in onze innerlijke wereld. De samenkomsten hebben een ritueel karakter en zijn afgestemd op het ritme van het jaar; van het donker worden naar verstilling, van ontwaken naar ontspringen, naar groei, bloei, overvloed, naar oogsten en weer loslaten.

Framedrumming leer je 'by heart'

Drummen is een oude technologie en ongeëvenaard in haar kracht. Framedrummen leer je 'by heart'. De ritmen worden uitgesproken alvorens ze te spelen. Daarna laten we het drummen vergezeld gaan van de walkbeat en weven we tenslotte ritme, stem, beweging en dans samen.

Weet je ingebed en verbonden als je deel uitmaakt van een drumcirkel, waarin de vibraties zich vermengen, de drums gaan zingen en het ritme wint aan kracht. Hierin exploreren we het effect van het ritmisch drummen op onze geest, ziel en lichaam en keren we naar binnen na de allerlaatste beat.

Isabella Verbruggen Framedrums

Framedrums, hun klankkleur en resonanties

De framedrums waarop we spelen verschillen in grootte en klankkleur. We drummen bij voorkeur op de Tar, een stembare framedrum met een echt vel, vanwege haar timbre en resonantie. Je kunt daarbij ook leren spelen op een framedrum met een kunststof 'vel' met jingles of koperen schellen.

Dit ritmespel heeft met haar heldere klanken een verkwikkend effect. Ritmesessies waarin beide drums klinken zijn dan ook geliefd. In de aanschaf van een framedrum krijg je advies.