Framedrumming

Framedrumming is het spelen van ritme op handdrums. Handdrums zijn drums waarvan de diameter groter is dan de diepte van de drum. De drum heeft een houten frame en is bespannen met een echt vel, vaak van een geit. Ze is licht van gewicht en wordt met de vingers bespeeld.

Wanneer we spelen stromen de klanken de ruimte in. De achterkant is jouw domein als drumster. Trillingen gaan je lichaam binnen. De voorkant is het gezicht van de drum, hierop komt je spel tot leven. Het drummen is onmiskenbaar verbonden met je eigen gemoed. Alles wat er is vertaalt zich in je handen en je vingers. In het spelen vertel jij de drum en het luisteren vertelt zij jou. Dan is het geven en ontvangen van geluid één dansende beweging. 

 

Kijk en luister hier naar framedrumming door Isabella Verbruggen

Het spirituele erfgoed van vrouwen door Layne Redmond

'En De Drummers Waren Vrouwen' gaat over een vergeten aspect van het spirituele erfgoed van vrouwen. Het rijk geïllustreerde boek vertelt over de ritmetradities van de godinnenculturen  langs de Eufraat, Tigris en de Indus en hoe deze door de eeuwen heen verloren zijn gegaan. Layne schrijft ook over de inmiddels wetenschappelijk bewezen effecten van ritme op ziel, geest en lichaam.