Reizen

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken, Midden-Italië, 14-23 juni 2018

In de tweede helft van juni 2018 verzorgden Selma Sevenhuijsen en Isabella Verbruggen een speciale reis naar het Meer van Bolsena, het hart van Etruskenland in Midden-Italië. We reisden langs oude heilige plekken rondom het meer, maken muziek en voerden een aantal speciale ceremonies uit. De reis begon een week voor de Zomerzonnewende en mondde uit in een viering op 21 juni aan de oever van het uitgestrekte meer.

Het gebied van de Etrusken

Lang voor onze jaartelling al was het Lago di Bolsena het heilig centrum van de Etrusken.  Rondom het meer zijn nog allerlei sporen van heilige plekken die hieraan herinneren: holle wegen, tempelresten, altaren, èn beelden en afbeeldingen van de dubbelstaartige meermin, haar symbool. Gedurende de hele reis verblijven we in een heerlijke, gastvrije B&B in het oude vissersdorpje Marta, aan de oever van het meer. Vandaar reizen we in vier richtingen en langs vier bijzondere plekken, in Sovana, Grotte di Castro, Bomarzo en Tarquinia, waar we onze ceremonies zullen doen. Dit deel van de reis wordt afgerond met een boottocht om de twee eilanden in het meer. Op 21 juni bezoeken we vervolgens Bisenzio, een schiereiland met oude altaren, waar we de zonsopkomst meemaken.

Framedrumming In de reis weven we framedrumming, stem, beweging  en het aanwezig zijn in het landschap van de Etrusken ineen. In drumsessie leiden haar ritmen ons naar verstilling, op andere momenten nodigen zij ons uit tot expressie en dans. Telkens komen we door de beat en de resonanties in harmonie met onszelf en beïnvloedt het spelen de omgeving of dat nu binnen is of buiten in de natuur, waar we door te drummen afgestemd raken, stil worden en ons verbinden met sacrale plekken en de godin.

We zijn deze reis in de gelegenheid geweest de drumsessies te houden in een Yurd. Het blijkt een geweldige ervaring te drummen en te dansen in een cirkel in deze ronde prachtige ruimte.

We verblijven gedurende 9 nachten in tweepersoons appartementen in de Orto delle Fate in Marta (www.ortodellefate.it). Deze B&B heeft een organische groentetuin, waar Umberto en Giulia overheerlijke vegetarische maaltijden uit koken.

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

ARCHIEF: Tempel- en Woestijnreis met muziek, 10- 24 november 2012

 

Geleid door:

Rita van der Heijden

Isabella Verbruggen.

www.rreizen-egypte.nl

Tijdens de reis nemen we je in de eerste week mee naar Luxor, naar de vruchtbare Nijlvallei met haar rijke Egyptische cultuur. Hier ademt alles geschiedenis vermengd met het kleurrijke heden. We verblijven in een sfeervol hotel aan de Nijl. Vanuit hier bezoeken we de tempels die de universiteit van de Oude Wereld waren. In de tweede week reizen we af naar de meest vruchtbare en dichtstbevolkte oase Dakhla waar we overnachten bij de bedoeïenen. Een dag later vertrekken we naar de droge, westelijke woestijn. Wellicht kun je je voorstellen dat je in de eindeloze zandvlakten stil wordt van binnen, aangeraakt en één met Al Wat Is......

DSC_6096
egypte2012 267
DSC_8088a

Egypte bezoeken betekent ook teruggaan naar een van de bronnen van de traditie van de framedrum die verbonden is met de verering van de Godin. Framedrums en sistrums zien we vaak afgebeeld in taferelen op tempelmuren. De tempels werden akoestische ontworpen om het geluid van de heilige muziek te versterken. Framedrums werden bespeeld bij tempelrituelen en om de eerbied voor het ritmische leven van de kosmos uit te drukken. Tijdens de reis verdiepen we ons in Isis, groots om haar magie, Hathor, de godin van liefde en muziek, dans en extase, Nut en haar mysterie, Sekhmets kracht en de waarheid van Maät. We openen ons voor de archetypen die zij in ons vertegenwoordigen en voeren rituelen uit. Drummen neemt hierbij een essentiële plaats in. We drummen op vele plaatsen en voor plezier. Echter in de tempels zelf is het niet toegestaan.  

Tempel- en Woestijnreis met muziek, 8 - 22 oktober 2009

Exploring the ancient Goddess and the Rhythms of Framedrumming

25 september t/m 9 oktober 2005.

woestijn schaduw drum
WW, drummen voor vertrek2
Bedoeienen huisjes
Luxor, F., drummen voor Rita