Reizen

Archief:

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken, Midden-Italië, 14-23 juni 2018

In de tweede helft van juni 2018 verzorgden Selma Sevenhuijsen en Isabella Verbruggen een reis naar het Meer van Bolsena, het hart van Etruskenland in Midden-Italië. We reisden langs oude heilige plekken rondom het meer, maakten muziek op framedrums en voerden ceremonies uit. De reis begon een week voor de Zomerzonnewende en mondde uit in een viering op 21 juni aan de oever van het meer.

Lang voor onze jaartelling al was het Lago di Bolsena het heilig centrum van de Etrusken.  Rondom het meer zijn nog allerlei sporen van heilige plekken die hieraan herinneren: holle wegen, tempelresten, altaren, beelden en afbeeldingen van de dubbelstaartige meermin, haar symbool. Gedurende de hele reis verblijven we in een gastvrije B&B Orto delle Fate in het oude vissersdorpje Marta, aan de oever van het meer. Vandaar reizen we in vier richtingen en langs vier bijzondere plekken, Sovana, Grotte di Castro, Bomarzo en Tarquinia. Op 21 juni bezoeken we Bisenzio, een schiereiland met oude altaren, waar we de zonsopkomst meemaken. In de reis waren de drumsessies in het landschap en in de Yurd. Het was bijzonder om te drummen in deze ronde ruimte.

Tempel- en Woestijnreis met muziek, 10- 24 november 2012

 

Geleid door: Rita van der Heijden &  Isabella Verbruggen

In deze reis nemen we je mee naar Luxor, naar de vruchtbare Nijlvallei met haar rijke Egyptische cultuur. Hier ademt alles geschiedenis vermengd met het kleurrijke heden. We verblijven in een sfeervol hotel aan de Nijl. Vanuit hier bezoeken we de tempels die de universiteit van de Oude Wereld waren. In de 2e week reizen we af naar de meest vruchtbare en dichtst-bevolkte oase Dakhla waar we overnachten bij de bedoeïenen. Daarna vertrekken we naar de droge, westelijke woestijn. Wellicht kun je je voorstellen dat je in de eindeloze zandvlakten stil wordt van binnen, aangeraakt en één met Al Wat Is......

Egypte bezoeken betekent teruggaan naar een van de bronnen van de traditie van de framedrum die verbonden is met de Godin. Framedrums en sistrums zien we vaak afgebeeld in taferelen op tempelmuren. De tempels werden akoestische ontworpen om het geluid van de heilige muziek te versterken. Framedrums werden bespeeld bij tempelrituelen en om de eerbied voor het ritmische leven van de kosmos uit te drukken. We verdiepen ons in Isis, groots om haar magie, Hathor, de godin van liefde en muziek, dans en extase, Nut en haar mysterie, Sekhmets kracht en de   waarheid van Maät. We openen ons voor de archetypen die zij in ons vertegenwoordigen en voeren rituelen uit. Drummen neemt hierbij een essentiële plaats in. We drummen op vele plaatsen en voor plezier. Echter in de tempels zelf is het niet toegestaan.

 

Tempel- en Woestijnreis met muziek, 8 - 22 oktober 2009 

    

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uxu03iD9fbs" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Exploring the ancient Goddess and the Rhythms of Framedrumming

25 september t/m 9 oktober 2005