Een spirituele geschiedenis van het ritme - de drummers waren vrouwen

Een spirituele geschiedenis van het ritme

‘En de drummers waren vrouwen’  vertelt over een vergeten aspect van het erfgoed van vrouwen

Een spirituele geschiedenis van het ritme

In dit boek neemt Layne Redmond ons mee naar de oorsprong en de geschiedenis van de framedrum. De drum werd als ritueel instrument gebruikt in grotten en later in de tempels van de eerste nederzettingen van onder meer het Oude Europa. In die tijd werd de aarde als een Moedergodin vereerd en het waren de vrouwen die de rituelen en ceremoniën leidden. Het ritme van hun drum hielp hen als sjamanen en als priesteressen de trancestaat te bereiken.

Aan de hand van mythen, archeologische vondsten en geschiedschrijving laat Layne de kracht van de godinnenculturen zien en de plaats van de ritmische muziek daarin. Ze legt de oude vrouwelijke ritmetradities bloot en beschrijft de inmiddels wetenschappelijk bewezen effecten van het ritme op geest, ziel en lichaam.

Met dankbaarheid aan Layne (1952 -2013). Zij heeft met haar geweldige levenswerk aan vrouwen de mogelijkheid geschonken om hun oude geboorterecht te herontdekken en het pad van de framedrum voort te zetten.

Het boek is uitgegeven in 2012 en te bestellen bij: A3BOEKEN

The Feminine Path of the Framedrum

Jaartraining 2022-2023

Vanaf half-gevorderden

Zoals je wellicht weet…….met de Framedrum heb je een uniek en veelzijdig instrument in handen. Ze is als een orakel, een wild en heilig vat waarin je drumervaringen zich verzamelen. Ze is een spiegel van je ziel. In het spelen vertel jij haar, in het luisteren vertelt zij jou.

Met haar ritmespel, schenk je, geef je rust, verbind je mensen met elkaar, schep je vreugde. In het drummen zet jij de lange lijn van de vrouwelijke drummusici voort en bereik je vrouwen, zusters, tantes en dochters. Met de drum aan je zijde word je uitgenodigd  of heb je misschien zelf al een drumcirkel, een maancirkel die vrouwen met elkaar verbindt.                   

In deze jaartraining bekwaam je je verder in het framedrummen, de geschiedenis van het ritme en haar toepassingen. De lessen zijn afgestemd op de krachten die werkzaam zijn in de natuur. We laten ons er door dragen, verinnerlijken ze door visualisatie en embodiment en vertolken ze in het drummen. Daarnaast is er iedere bijeenkomst een zangles. Hierin kun je je stem exploreren om deze tenslotte met het drumspel samen te laten gaan.

Framedrumming

Wanneer je, als half-gevorderde drumster, reeds de basisvaardigheden van het framedrummen hebt eigen gemaakt, kun je tijdens dit traject je techniek uitbreiden met Free Hands Style en de Lap Style en Tar Style verder verfijnen. Het gebruik van de metronoom wordt een vereiste. Hierdoor leer je het ritme perfect spelen! Naast drumtechnieken op de Tar komen ook de drum met jingles en tamburello aan bod.

Wellicht laat je vaker je drum klinken en speel je voor een bepaald doel of bij een bijzondere gebeurtenis. Vele uren drummen zal je techniek verbeteren en je drum meer doen zingen terwijl je eigenheid zich ondertussen vanzelfsprekend laat uitkristalliseren.

Het Jaarritme

1* Samhain      –  transformatie, drummen en wijsheid

2* Winter         –  introspectie, drummen en meditatie

3* Imbolc         –  heling, drummen en het genezende effect

4* Lente           –  speelsheid, drummen en expressie

5* Beltane        –  sensualiteit, drummen en dans

6* Zomer          –  het schenkende, drummen voor een ritueel en ceremonie

7* Herfst           – bezoek krachtplek

Verdere info:

De Jaartraining wordt geleid door:

Isabella Verbruggen, framedrumlerares, priesteres ~ ceremonialiste,

met medewerking van:

Els Geraets, madoela ( begeleidster bij geboortemomenten in je leven) priesteres en 35 jaar juf aan de Vrije School

Gery Vermeulen: zang- en stempedagoge verzorgt vanuit haar privépraktijk ZingYES! privé zanglessen, muzieklessen in het basis- en voortgezet onderwijs alsook stempresentatie in bedrijven. Tijdens haar stemtraining bij deze jaartraining krijg je praktische tips over ademhaling, lichaamshouding, stemgebruik en stemexpressie. Je zult ervaren dat van hart tot hart samen klank maken, zingen, een positieve uitwerking hebben op je hele systeem. Het gaat hierbij niet om methodes of zangtechnieken. website: geryvermeulen.nl

Deelname: € 690
Tijdstip: 10.00 uur-17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur
Data: 29 oktober, 10 december 2022, 4 februari, 18 maart, 6 mei, 24 juni 2023,
Afsluiting 23 september 2023.
Plaats: Centrum Cordium, De Ruyterstraat 65, Nijmegen

WinterRetreat

The Feminine Path of the Framedrum

Deze driedaagse Drumretreat biedt je de gelegenheid om de verbinding die je met je framedrum hebt te intensiveren. Op weg naar Midwinter kun je even pauzeren, naar binnen keren en gevoed worden door in het landschap van Athanor te zijn met haar steencirkel, labyrint, maanvijver en mini tor.

De drum is je instrument. Zij is als een orakel, een wild en heilige vat waarin je drumervaringen zich verzamelen. Ze is de spiegel van je ziel. Door haar een lange tijd te bespelen kom je in diepere lagen van jezelf. In het spelen klink jij door haar, in het luisteren vertelt ze jou. Elk gevoel, elke intentie laat zich resoneren in je drum.

Drumsessies & Innerlijke reis

Tijdens een drumsessie spelen we lang een-en-hetzelfde ritme. Zo scheppen we een doorgang naar een diepere laag in onszelf. De ritmische beat herinnert ons immers aan de pulse van het bloed van onze moeder. Drummen is een echo van dit allereerste geluid en brengt ons terug bij een ongeconditioneerd bewustzijn. Door geluid en ritme gaan we terug naar deze natuurlijk staat van Zijn.

Iedere sessie heeft een eigen karakter. Zo bespelen we de drum zacht voor heling en ontspanning en juist krachtig met beweging en dans. We bespelen haar om een verhaal te vertellen, reizen te maken en onze dromen te bekrachtigen. We keren tot de drum om ons afstemmen voor een ritueel en wanneer we naar buiten gaan en de donkere aarde onder onze voeten voelen. Bovenal keren we tot onze drum voor plezier en introspectie.

Weet je ingebed als je deel uitmaakt van een drumcirkel waarin de vibraties zich vermengen, de drums gaan zingen en het ritme wint aan kracht terwijl jij een innerlijke reis maakt.

We volgen de moederlijn naar het hoge noorden. Beelden van ongerepte sneeuwvlaktes, bevroren meren en ijskristallen raken je innerlijk landschap aan en versterken je gevoel van vrij en onbegrensd te zijn. In het ons herinneren van oeroude vrouwen die door dit ruige landschap trokken, worden we eraan herinnerd onze eigen weg door het leven te gaan met kracht, integriteit en moed.

De liederen en verhalen hebben dan ook de kou gekozen en spreken tot je over je voorouderlijke drumroots, de rendiervrouw en de wilde wijsheid in je zelf. Ze spreken tot je om dat wat nu niet meer nodig is op het koude ijs achter te laten en mee voorwaarts te nemen wat veilig bewaard is gebleven in je hart.

Voor wie

De Retreat is voor elke drumster en voor beginners mits je een basiscursus of een les hebt gevolgd. Mocht je een ander ritme muziekinstrument bespelen en deel willen uitmaken van deze drumcirkel, neem dan contact met mij op om te overleggen.

We leren de drum te bespelen met Free Hands, in Lap Style en Tar Style. Als je een shamanendrum hebt, neem deze mee. Je krijgt de gespeelde ritmen en liederen mee naar huis.

Verdere info:

Deze dagen worden verzorgd door:

Isabella Verbruggen, framedrumlerares, priesteres ~ ceremonialiste

Els Geraets, madoela, priesteres en juf aan de Vrije School

Voor verdere info en opgave: info@isabellaverbruggen.nl tel: 06 222 824 33

Deelname:€ 535,- Dit bedrag is inclusief ontbijt, lunch, vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie, thee, water en vers fruit. Je verblijft op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet. De toeslag voor eenpersoonskamer is € 48,50
Data & tijdstip:
Locatie:Centrum Athanor, Hooislagen 9 Lochem
website: centrumathanor.nl

Soul Drumming

Introductie: donderdag 7 september 2023

Start cursus voor beginners: 14 september 2023

Graag nodig ik je uit voor deze drumcursus die bestemd is voor vrouwen die de schoonheid en kracht van framedrumming willen ervaren. De framedrum is een veelzijdig instrument en verbonden met de vrouwelijke ritmetradities.

Je leert de basisstrokes en verschillende ritmen te spelen, vaak in ritme met de walkbeat. Het erfgoed van de framedrum weeft zich door de lessen heen en laat de drum in onze handen winnen aan kracht en betekenis.

In de aanschaf van de framedrum krijg je advies. Dit kan ook in de 1e les. Drums voor beginners zijn vanaf € 45 beschikbaar, een stembare drum met een echt vel vanaf € 200.

Deze beginnerscursus vindt éénmaal in de drie weken op de donderdagochtend plaats.

INTRODUCTIE: donderdag 7 september 10.00-11.30 uur. Bijdrage € 10.

Deelname:€ 195,00 inclusief lesmateriaal
Tijdstip: 10.00 uur- 12.00 uur.
Data:14 september, 5 oktober, 26 oktober, 16 november, 7 december 2023
Plaats:Cordium, De Ruyterstraat 65 Nijmegen.
Dit is op loopafstand van Centraal Station Nijmegen

Beginners deel 2, drumcirkel Artemis, start 8 september 2023

Deelname:€ 240 inclusief lesmateriaal
Tijdstip: 10.00 uur- 12. 30 uur.
Data:8 – 29 september, 20 oktober, 10- 24 november, 15 december 2023
Plaats:Sweersstraat 28 Nijmegen
De lessen 20 oktober en 15 december vinden in Cordium plaats, De Ruyterstraat 65 Nijmegen.
Beiden locaties liggen op loopafstand van Centraal Station Nijmegen

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken, Midden-Italië, juni 2018

In juni 2018 verzorgden Selma Sevenhuijsen en Isabella Verbruggen een reis naar het Meer van Bolsena, het hart van Etruskenland in Midden-Italië. We reisden langs oude heilige plekken rondom het meer, maakten muziek op framedrums en voerden ceremonies uit. We verbleven we in een gastvrije B&B Orto delle Fate in het oude vissersdorpje Marta, aan de oever van het meer. In de reis drumden we in het landschap en in de Yurd. Het was heel prettig om in deze sfeervolle ronde ruimte de drumsessies te laten plaatsvinden.

Tempel- en Woestijnreis met muziek

Tempel- en Woestijnreis met muziek, 2005-2009-2012

Rita van der Heijden & Isabella Verbruggen

In deze reizen namen we de deelneemsters mee naar Luxor, naar de vruchtbare Nijlvallei met haar rijke Egyptische cultuur. Hier ademt alles geschiedenis vermengd met het kleurrijke heden. We verbleven in een sfeervol hotel aan de Nijl. Vanuit hier bezoeken we de tempels die de universiteit van de Oude Wereld waren. In de 2e week reisden we af naar de meest vruchtbare en dichtst-bevolkte oase Dakhla waar we overnachten bij de bedoeïenen. Daarna vertrokken we naar de droge, westelijke woestijn. Wellicht kun je je voorstellen dat je in de eindeloze zandvlakten stil wordt van binnen, aangeraakt en één met Al Wat Is……

Egypte bezoeken betekent teruggaan naar een van de bronnen van de traditie van de framedrum. Framedrums zien we vaak afgebeeld in taferelen op tempelmuren. De tempels werden akoestische ontworpen om het geluid van de heilige muziek te versterken.

Workshop

Voor viering of bij bijzondere gelegenheid

Wil je iets moois en unieks, iets dat vrouwen met elkaar verbindt? Je kunt mij uitnodigen voor een framedrumworkshop voor bij een speciale gebeurtenis, verjaardag of reunie.

Tijdens de bijeenkomst is mogelijk om de wereld van de framedrum te verkennen, eenvoudig ritmen te spelen en te dansen en de kracht van de ritmische muziek te beleven in cirkel van vrouwen. Verschillende ritmes zijn mogelijk, steeds in afstemming met de vraag en het doel worden zij gekozen. Ongeacht leeftijd of muzikale ervaring, ieder kan hier aan deelnemen.

De workshop duurt een dagdeel en wordt in Centrum Cordium gegeven in Nijmegen. De kosten zijn afhankelijk van het aantal mensen.

Zou je meer willen weten? Mail mij of bel: info@isabellaverbruggen.nl

06 222 82 433