The Feminine Path of the Framedrum

Vanaf half-gevorderden

In deze jaartraining 2022-2023 verdiep je je in het muzikale erfgoed van vrouwen. Het framedrummen is afgestemd op de seizoenen. Drumtechnieken op de tar en op de drum met jingles komen aan bod.

Wanneer je, als half-gevorderde drumster, reeds de basisvaardigheden van het framedrummen hebt eigen gemaakt, kun je tijdens dit traject je drumervaringen uitbreiden en haar werking op lichaam, geest en ziel verder exploreren. Wellicht laat je vaker je drum klinken en speel je voor een bepaald doel of bij een bijzondere gebeurtenis. Vele uren drummen zal je techniek verfijnen en je drum meer doen zingen terwijl ondertussen je eigenheid zich vanzelfsprekend laat uitkristalliseren.

De Jaartraining bevat 6 lesdagen en vindt eenmaal in de zes-zeven weken plaats.

Ze wordt gegeven door Isabella Verbruggen met medewerking van Els Geraets. Els is taoïste en als onderwijzeres 35 jaar werkzaam aan de Vrije School.

Deelname: € 690
Tijdstip: 10.00 uur-17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur
Data: 29 oktober, 10 december 2022, 4 februari, 18 maart, 6 mei, 24 juni 2023
Plaats: Centrum Cordium, De Ruyterstraat 65, Nijmegen

The Feminine Path of the Framedrum

Ritme & Rituelen

Tijdens de 2e Jaartraining voor vanaf half- gevorderde drumsters leer je je verder te bekwamen in het bespelen van de tar, drums met schellen en tamburello. Je wordt uitgenodigd je te verdiepen in de spirituele geschiedenis van ritme, de kracht van ritme op lichaam en geest en in het sacrale element van de framedrum. Verschillende rituelen komen aan bod. Deze zijn afgestemd op het ritme van de seizoenen en verbonden met godinnenarchetypen die in onze psyche werkzaam zijn. We onderzoeken de jonge vrouw, de priesteres, de amazone, de queen, de moeder en de crone.

Er wordt tijd en zelfwerkzaamheid van je gevraagd om opdrachten uit te voeren en onderzoek te doen. Een commitment om tussen de lesdagen in een keer bij elkaar te komen om te drummen en/of een krachtplaats te bezoeken is zeer gewenst.

Deze Jaartraining heeft 6 cursusdagen en wordt afgesloten in september 2022 met een weekend bij Centrum Athanor in Lochem. Dit weekend wordt apart in rekening gebracht.

Meer informatie is op aanvraag verkrijgbaar.

Leiding: Isabella Verbruggen en Els Geraets

Els is priesteres, drumster, taoïste en 35 jaar juf aan de Vrije School.

Deelname:€ 630
Tijdstip:10.00 – 17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur
Data:30 oktober en 12 december 2021, 22 januari, 26 maart, 14 mei en 18 juni 2022
Plaats:Centrum Cordium, De Ruyterstraat 65 te Nijmegen, 7 min lopen van Centraal Station

.

WinterRetreat

14-15-16 december 2022

Voor beginners en gevorderden

Deze driedaagse drum retreat biedt je de gelegenheid om de verbinding die je met je framedrum hebt te intensiveren. Op weg naar Midwinter kun je even pauzeren, naar binnen keren en gevoed worden door in het landschap van Athanor te zijn met haar steencirkel, labyrint, maanvijver en mini tor.

De drum is je instrument, een wild en heilige vat waarin je drumervaringen zich verzamelen. Door haar een lange tijd te bespelen kom je in diepere lagen van jezelf. In het spelen klink jij door haar, in het luisteren vertelt ze jou. Elk gevoel, elke intentie laat zich resoneren in je drum.

Drumsessies

Iedere sessie heeft een eigen karakter. Zo bespelen we de drum zacht voor heling en ontspanning en juist krachtig met beweging en dans. We bespelen haar voor bij een mantra, met klank, met onze stem, voor verstilling en introspectie. We bespelen haar om ons af te stemmen voor een ritueel en wanneer naar buiten gaan en de donkere aarde onder onze voeten voelen. Bovenal keren we tot onze drum voor plezier en voor de beleving. Weet je ingebed als je deel uitmaakt van een drumcirkel waarin de vibraties zich vermengen, de drums gaan zingen en het ritme wint aan kracht terwijl jij een innerlijke reis maakt.

Innerlijke reis

Tussen de drumsessies in is er ruimte voor inkeer en volgen we de moederlijn naar het hoge noorden. Beelden van de ongerepte sneeuwvlakten en uitgestrekte bevroren meren raken je innerlijk landschap aan en versterken het gevoel van vrij en onbegrensd te zijn. Natuurlijk wachten er ook oermoeders op je in warmere gebieden maar deze verhalen en liederen hebben de kou gekozen. Ze spreken tot je over je voorouderlijke drumroots, je rendierziel en de wilde wijsheid in jezelf. Ze spreken tot je om dat wat nu niet meer nodig is op het koude ijs achter te laten en mee voorwaarts te nemen wat veilig bewaard is gebleven in je hart.

Tijdens deze dagen is er ruim gelegenheid om je terug te trekken of te gaan wandelen. De Retreat is voor elke drumster en voor beginners, als je een basiscursus of een les hebt gevolgd. Wanneer je een drum alleen met een stok bespeelt of een ander passend muziekinstrument en deel zou willen uitmaken van deze drumcirkel, neem dan contact met mij op om te overleggen.

De Retreat wordt gegeven door Isabella Verbruggen met medewerking van Els Geraets. Els is taoïste en als onderwijzeres 35 jaar werkzaam aan de Vrije School.

Deelname:€ 535,- Dit bedrag is inclusief ontbijt, lunch, vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie, thee, water en vers fruit. Je verblijft op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet. De toeslag voor eenpersoonskamer is € 48,50
Let op! Bij opgave vóór 1 oktober, ontvang je een vroegboekkorting van € 50 en wordt het bedrag € 485.
Data & tijdstip:De ontvangst is op woensdag 14 december 2022 om 10.30 uur
Het vertrek is op vrijdag 16 december 2022 om 16.00 uur
Locatie:Centrum Athanor, Hooislagen 9 Lochem
www.centrumathanor.nl

Soul Drumming

Voor beginners, start 9 september 2022

De drumtraining brengt je in contact met de framedrum en haar oorsprong die verbonden is met het eeuwig vrouwelijke, de godin in vele vormen en archetypen en de cyclische processen van het leven. Haar erfgoed weeft zich door de lessen heen en laat de drum in onze handen winnen aan kracht en betekenis.

We leren de vier verschillende drumstrokes te spelen en eenvoudige ritme en laten het drummen vergezeld gaan van de walkbeat. Tenslotte drummen en dansen we in een cirkel samen. Stap voor stap realiseren we dit in de training. Eenzelfde ritme wordt langdurig gespeeld waardoor we uit het denken gaan en in diepere lagen komen. Na de allerlaatste beat is er ruimte voor verstilling en introspectie.

In de aanschaf van de framedrum krijg je advies. Drums voor beginners zijn vanaf € 45 beschikbaar. Een stembare drum met een echt vel kost € 150.

De 6 bijeenkomsten vinden tweewekelijks plaats op de vrijdagavond.

Opgave en meer informatie kan via het contactformulier.

Deelname:€ 150
Tijdstip:19.30 – 21.30 uur
Data:vrijdagen: 9- 23 september- 7- 21 oktober, 4 -18 november 2022
Plaats:Sweersstraat 28, Nijmegen

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken

Muziekreis naar het gebied van de Etrusken, Midden-Italië, juni 2018

In juni 2018 verzorgden Selma Sevenhuijsen en Isabella Verbruggen een reis naar het Meer van Bolsena, het hart van Etruskenland in Midden-Italië. We reisden langs oude heilige plekken rondom het meer, maakten muziek op framedrums en voerden ceremonies uit. We verbleven we in een gastvrije B&B Orto delle Fate in het oude vissersdorpje Marta, aan de oever van het meer. In de reis drumden we in het landschap en in de Yurd. Het was heel prettig om in deze sfeervolle ronde ruimte de drumsessies te laten plaatsvinden.

Tempel- en Woestijnreis met muziek

Tempel- en Woestijnreis met muziek, 2005-2009-2012

Rita van der Heijden & Isabella Verbruggen

In deze reizen namen we de deelneemsters mee naar Luxor, naar de vruchtbare Nijlvallei met haar rijke Egyptische cultuur. Hier ademt alles geschiedenis vermengd met het kleurrijke heden. We verbleven in een sfeervol hotel aan de Nijl. Vanuit hier bezoeken we de tempels die de universiteit van de Oude Wereld waren. In de 2e week reisden we af naar de meest vruchtbare en dichtst-bevolkte oase Dakhla waar we overnachten bij de bedoeïenen. Daarna vertrokken we naar de droge, westelijke woestijn. Wellicht kun je je voorstellen dat je in de eindeloze zandvlakten stil wordt van binnen, aangeraakt en één met Al Wat Is……

Egypte bezoeken betekent teruggaan naar een van de bronnen van de traditie van de framedrum. Framedrums zien we vaak afgebeeld in taferelen op tempelmuren. De tempels werden akoestische ontworpen om het geluid van de heilige muziek te versterken.

Introductie Workshop Soul Drumming

Vrijdag 26 augustus 2022

Graag nodig ik je uit voor deze workshop waarin je de wereld van de framedrum kunt ontdekken, haar oorsprong, verbonden met oeroude vrouwelijke ritmetradities, de verschillende ritmen en het plezier van drummen. Je leert de vier basisstrokes op de Tardrum en enkele eenvoudige ritmen te spelen. Tenslotte spelen we samen de ritmen in cadans met de walkbeat. Er is steeds ruimte om te luisteren, het effect van de ritmische muziek op je lichaam en geest te ervaren en in stilte te zijn.

Ongeacht leeftijd of muzikale ervaring, je bent welkom. Drums zijn aanwezig! Als je een drum in je bezit hebt, neem haar mee. In de aanschaf van een framedrum krijg je advies. Deze zijn vanaf € 45 in de handel.

Wanneer je verder wilt gaan is mogelijk deel te nemen aan een Beginnerscursus of Jaartraining in Nijmegen. Een Jaartraining bevat 8 lesdagen, eenmaal in de 6 weken.

Verdere Info:

Deelname:€ 105, inclusief koffie en thee
Tijdstip:10.00-17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur
Datum:vrijdag 26 augustus 2022
Plaats:Cordium, De Ruyterstraat 65, Nijmegen